HR professionals aan het vergaderen
1 minuut leestijd

De voordelen van performance management

Performance management gaat niet enkel en alleen om cijfers, maar ook om het creëren van een gemeenschappelijk doel en het begeleiden van het personeel door hen de mogelijkheid te geven om hun doelen te bereiken. Door mensen centraal te stellen is het niet alleen mogelijk prestaties van het personeel te evalueren en verbeteren, maar ontstaat in feite een algemene visie die door alle werknemers gedeeld wordt. Op deze manier worden zowel persoonlijke als bedrijfsdoelen behaald.

Persoonlijke ontwikkeling

De te behalen doelen worden door performance management voor iedereen duidelijk, maar biedt medewerkers ook de gelegenheid om binnen de strategie van de organisatie te ontwikkelen. Werknemers krijgen de kans om hun eigen ontwikkelwensen en ambities bespreekbaar te maken met leidinggevenden. Dit biedt de ruimte om hierover, in overleg en binnen kaders, afspraken te maken. 

Het management krijgt een coachende functie en beoordeelt regelmatig of (persoonlijke) doelen worden behaald. Managers geven direct feedback aan werknemers, waarin ze sterke punten benadrukken en verbeterpunten kunnen identificeren. Dit vergroot de inzetbaarheid en weerbaarheid (employability) van werknemers.

Meer betrokkenheid bij medewerkers

Bij een goede uitvoering van performance management voelen medewerkers zich meer betrokken bij de organisatie en haar doelstellingen. Door medewerkers regelmatig te informeren over plannen en doelen en ze ook actief te betrekken bij de uitvoering van de plannen, krijgen ze een gevoel van verantwoordelijkheid. Werknemers krijgen de ruimte om initiatief te nemen en ideeën voor te stellen. Hierdoor krijgen zij invloed op hun eigen werkzaamheden en de ruimte om zichzelf te ontwikkelen.

Bij een succesvolle uitvoering van performance management is een persoonlijke benadering van het personeel van belang. Betrek werknemers actief bij het bepalen en uitvoeren van plannen en doelstellingen, maar ook bij het bewaken van de voortgang. Het heeft een positief effect op het zelfvertrouwen van medewerkers en zorgt voor een ontspannen werkomgeving.

Ben jij benieuwd wat USG HR voor jou als professional kan betekenen? Lees snel verder. Kan jouw organisatie de hulp van een HR professional gebruiken? Bekijk hier wat we te bieden hebben. 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen