
Menselijkheid bij re-integratie
Als HR-medewerker speel je een grote rol in het re-integratietraject van medewerkers. Als schakel tussen de medewerker, de organisatie en de arbo begeleidt en ondersteun je de medewerker, zorg je voor de communicatie tussen de partijen en zorg je ervoor dat het re-integratieplan wordt opgesteld en goed verloopt. Over re-integratie is dan ook veel geschreven. Hier een overzicht van verschillende bronnen van HR-praktijk die waardevol voor je kunnen zijn als je bij een opdrachtgever te maken krijgt met re-integratie.
Communicatie en klantgerichtheid
Re-integratie is het terugkeren van een medewerker op de arbeidsmarkt na een langere periode van ziekte. Een gevoelig onderwerp waar ook veel perspectieven bij komen kijken. Zo pleit Moniek Jansen voor klantgerichtheid bij re-integratie. Volgens haar zijn zowel de organisatie als de medewerker een klant voor de re-integratie dienstverlener en dient deze de belangen zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Ze pleit ook voor een menselijke maat.
Dit komt overeen met het perspectief van Verbanencoach Hermen Troost van de Arbo Unie. Volgens hem staan de financiƫle gevolgen vaak centraal en wordt er niet naar de menselijke kant gekeken. Dit zorgt volgens hem onbedoeld voor schade tijdens het re-integratieproces. In dit artikel kijkt hij naar de rol van effectieve communicatie in de re-integratie.
Schroom bij psychisch verzuim
Stress- en burnoutcoach Melissa Schouman zoomt in haar artikel juist in op re-integratie na psychisch verzuim. Volgens haar schroomt er nogal wat in de omgang met psychisch verzuim en staat dit onbedoeld de re-integratie in de weg. Zij geeft vijf ingrediƫnten voor goed werkgeverschap, waarbij re-integratie na psychisch verzuim beter verloopt en uitval door psychische klachten vermindert.
Bruikbare lijstjes
HR-praktijk staat ook bol van de bruikbare lijstjes. Wil je het antwoord op vragen over re-integratie? Bekijk dan deze lijst met veel gestelde vragen. Ben je benieuwd naar actuele gegevens? Bekijk dan deze wist-je-datjes. Mocht een medewerker na 2 jaar toch ziek uitvallen, dan kan je deze checklist gebruiken om de overstap naar het UWV zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Met deze artikelen heb je straks een sterke basis wanneer je op bij een opdrachtgever een rol gaat spelen in de re-integratie van een zieke medewerker. Maar blijf je vooral ook ontwikkelen, want jouw rol kan een groot verschil maken voor de organisatie en de medewerker.
Ben jij benieuwd wat USG HR voor jou als professional kan betekenen? Lees snel verder.
Kan jouw organisatie de hulp van een HR professional gebruiken? Bekijk hier wat we te bieden hebben.