5 tips voor meer diversiteit en inclusie op de werkvloer
Coronapandemie zorgde voor meer diversiteit
Diversiteit en inclusie is een belangrijke trend in de HR wereld. Tijdens de coronapandemie bleek dat diversiteit op de werkvloer stimulerend werkt. Organisaties werden in deze tijd gedwongen om op zoek te gaan naar creatieve oplossingen om met hun medewerkers verbonden te blijven. Bijvoorbeeld door online momenten te creëren waarin alle medewerkers van alle afdelingen met elkaar in contact kwamen. Zo maakte het ook niet uit waar zij op dat moment in de wereld waren.
Het brede scala van achtergronden in zo’n online moment bracht mooie ontwikkelingen met zich mee. Met de juiste aanpak en vaardigheden voelden werknemers meer begrip voor elkaar en konden zij samen één verenigd team vormen waarin iedereen zich thuis voelt.
Als medewerkers voor elkaars ideeën en achtergronden openstaan, kunnen ze van elkaar leren. En dat leidt tot vitaliteit en werkgeluk. Dit leidt ertoe dat medewerkers een betere werk-privébalans ontwikkelen. Ook de trend van thuiswerken - wat ook nog na de pandemie veel voorkomt - heeft daar een goede invloed op.
Discriminatie op de werkvloer
Hoewel veel HR-professionals actief sturen op diversiteit en inclusiviteit binnen hun organisatie, betekent dit niet altijd dat er binnen de organisatie een focus ligt op het actief voorkomen van discriminatie. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2021 onder meer dan 2000 HR-professionals. Bijna de helft van de professionals geeft aan dat er binnen hun organisatie te weinig aandacht is voor het tegengaan van discriminatie op de werkvloer.
Bijna viervijfde (79 procent) van de HR-professionals zegt dat diversiteit en inclusie goed is voor de prestaties van de teams en afdelingen binnen bedrijven. Zo’n 60 procent noemt dit laatste de belangrijkste reden voor veranderingen in het beleid. De wil is er dus wel, alleen de handvatten ontbreken nog.
Het diversiteitsbeleid heeft dus nog wel wat aanpassingen nodig, maar een betere wereld begint bij jezelf! Daarom geven wij jou 5 tips voor een inclusieve HR-strategie!
Bekijk je vacatureteksten en functie-eisen met een andere bril.
Is het echt nodig om te kijken naar het opleidingsniveau, of gaat het er eigenlijk gewoon om of iemand de juiste vaardigheden heeft?
Maak gebruik van een anoniem werving- en selectieproces.
Maar 4 procent van de HR-professionals maakt gebruik van een anoniem werving- en selectieproces. Dat zou een gemiste kans kunnen zijn, want door medewerkers anoniem te laten solliciteren kun je puur kijken naar kwalificaties, los van factoren zoals je leeftijd, geslacht, etniciteit, enzovoort. Je wordt dus beoordeeld op basis van je vaardigheden, niet op wie je bent.
Doe onderzoek
Denken dat er een inclusieve werkomgeving is, waarin een divers team op basis van gelijkwaardigheid samenwerkt, is iets anders dan dit daadwerkelijk hebben. Je kunt dit op 2 manieren doen:
Heb je meer dan 250 medewerkers? Dan kun je met de Barometer voor Culturele Diversiteit anoniem meten hoe divers je bedrijf is.
Werk je bij een kleiner bedrijf? Dan is het handig om zelf onderzoek te doen, bijvoorbeeld door te vragen naar de tevredenheid van medewerkers of waarom sommige mensen vertrekken. Dit geeft bruikbare inzichten om je beleid aan te passen en diversiteit te bevorderen.
Herzie voor welke feestdagen binnen jouw bedrijf een vrije dag geldt
Door wat flexibiliteit te tonen, kan iedereen vrij zijn op feestdagen die voor hen belangrijk zijn.
Check je faciliteiten, systemen en communicatiekanalen
Hoe toegankelijk zijn deze? Hierbij kun je denken aan het wel of niet hebben van een gebeds- of kolfruimte, een rolstoeltoegang of bureau’s op aangepaste hoogte. Let ook op gebruiksvriendelijkheid of tone of voice. Ook deze factoren kunnen ervoor zorgen dat je sommigen onbewust uitsluit.
Inclusie en transparantie gaan hand in hand
En last but not least; wees transparant in alles wat je doet. Transparantie is cruciaal om diversiteit en inclusie op de werkvloer te bevorderen. Zorg er daarom voor dat wat je als organisatie overbrengt naar je medewerkers ook overeenkomt met jullie diversiteitsbeleid.
Met welke tips ga jij meteen aan de slag?
Ben jij benieuwd wat USG HR voor jou als professional kan betekenen? Lees snel verder. Kan jouw organisatie de hulp van een HR professional gebruiken? Bekijk hier wat we te bieden hebben.